Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του μωρού

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον καρκίνο, οι μητέρες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη δεν βλάπτουν μόνο την υγεία του παιδιού τους αλλά μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν ακόμα και την περίοδο του θηλασμού.

Η νικοτίνη και άλλες επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στον καπνό, εισχωρούν στο μητρικό γάλα και κατ΄ επέκταση στον παιδικό οργανισμό.

Η μελέτη επισημαίνει ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από καπνίστριες μητέρες, απορροφούν περίπου 7 μικρογραμμάρια νικοτίνης την ημέρα για κάθε κιλό του σωματικού τους βάρους. Αυτό ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενός τσιγάρου την ημέρα, το οποίο περιέχει 0,7 μικρογραμμάρια νικοτίνης, από έναν ενήλικα. Η νικοτίνη μπορεί επίσης να περάσει στο μητρικό γάλα, ακόμα και αν εκείνη δεν καπνίζει, αλλά ζει σε περιβάλλον καπνιζόντων.

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν μια μητέρα καπνίζει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το μωρό μπορεί να είναι νευρικό, να κάνει συχνά εμέτους, να υποφέρει συχνά από κολικούς και να είναι ελιποβαρές. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο του βρέφους.